Sider

knæhøjkarse i amerika

18 januar 2012

I går havde jeg så meget trafik (900 klik) fra et sted der hedder apatmenttherapy, mærkeligt tænkte jeg og klikkede mig selvfølgelig derind. Sørme om ikke Albertes værelse var vist på deres side. Jeg blev beæret og læste selvfølgelig kommentarene. De flest var søde og positive, men to af dem (selvfølgelig dem jeg husker bedst) gik lige i maven fordi jeg straks følte mig stemplet som en uansvarlig mor.
"Stairs with ridiculously high risers and no railing for a small child? Seriously?"
"Hand railing please!"
Heldigvis varede følelsen kun et øjeblik for jeg ved jo Alberte kan klare trapperne uden fare og vi netop ventede med at lave værelset til hun efter vore overbevisning var klar.

Alligevel ulmede tankerne lidt bagefter. Er det et udtryk for to personer, der tilfældigvis har et andet syn på sikkerhed end mig og måske endda tror det drejer sig om et mindre barn. Eller er det den mere amerikanske tilgang til tingene, der i mine øjne på mange punkter handler om at sikre alt og alle i hoved og r...  der er på spil?
Jeg synes selvfølgelig ikke man skal være uansvarlig og ligefrem opsøge farerne. Men Albertes trapper giver hende faktisk gode motoriske udfordringer, som hun har godt af, som forældre tænker vi "det lærer hun" "det skal nok gå"
Holger på 2,5 må ikke på samme måde færdes på trappen som Alberte, men alligevel har vi brugt tid på at lære ham hvordan han kommer mest sikkert op og ned af trapperne, for det er trods alt bedre han selv kan, hvis han ender derinde, uden os. Alberte bruger skarpe knive i køkkenet, det er meget nemmere at komme til at skære sig med en halvdøv kniv, der ikke kan skære ordentligt og hun skal lære at have respekt for og håndtere redskaberne. Begge vores børn kan lave bål og kan omgåes ild nogenlunde forsvarligt. Når jeg tænker på trafikken uhh, så synes jeg den er farlig og lidt forfærdelig for en pige på 5 på cykel, men hun skal jo kunne begå sig derude, derfor lærer vi hende selvfølgelig hvordan hun opfører sig mest hensigtsmæssigt blandt biler og andre cyklister. Det synes vi er meget bedre, end at ende med køre hende frem og tilbage. Jeg er bestemt ikke cool når mine børn slår sig, eller jo det er jeg faktisk, på mystisk vis bliver jeg helt rolig indeni når jeg skal samle dem op og trøste dem, selvom jeg det split sekund de falder kan mærke panikken og tænker "åh nej åh nej vi skal på skadestuen, han skal syes, det var tænderne, hun har brækket armen og det der er værre" Mit hjerte bløder (selvfølgelig) og jeg hader når det gør ondt på mine børn, men når det er sagt, så vil jeg ti gange hellere have de får nogle skrammer end jeg bremser deres udvikling fordi jeg er overbeskyttende.
Ja okay  jeg ved det, det er ikke nødvendigt med "farlige" trapper for at udvikle sig, men jeg håber alligevel der er nogen der ved hvad jeg mener ikk.

Jeg tillader mig at omskrive et gammelt Storm P citat så det kommer til at lyde "hvis du ikke er bange, er det sandsynligvis din egen skyld, for der er masser af ting i verden at være bange for"

I øvrigt er jeg nok overbeskyttende på alle mulige andre punkter, det ved jeg bare ikke, for det anser jeg højst sandsynligt for almindelig omsorg,  og blev jeg gjort opmærksom på det modsatte kunne jeg sikkert også finde argumenter for mine handlinger på de områder. Er der noget jeg er god til og har rigtig meget brug for, så er det at forsvare mig selv og mine handlinger. Se bare hvor mange ord to små amerikanske kommentarer bliver til :)

16 kommentarer:

 1. Der er altid nogle som er sure. Glæd dig over de pæne ord, og den dejlige seng. Vi lærer også vores drenge at færdes sikkert i en stor verden fremfor at gøre alt for dem. Det er nemlig, efter min mening, at gøre dem en bjørnetjeneste

  SvarSlet
 2. Hurra for at Albertes værelse er kommet til USA efter min mening skulle det værelse vises over hele verdenen, hænge på himlen som et flybanner og på et kæmpe lightboard i Tokyo. DET E SÅÅÅÅÅ FEDT. Og amerikaneren er nok de mest dobbeltmoralske mennesker i verdenen, har besøgt mange også med små børn og de går vildt meget op i deres værelser og at der er sikkert for barnet at være, samtidig har de kæmpe pools i haven UDEN sikringer, store og lange marmortrapper som ikke er skridsikre eller med gitter, åbne kaminer og køkkenknive i tag selv holdere...så f*ck dem.

  SvarSlet
 3. Hvor er det typisk, at man husker de negative kommentarer bedst, selv om der var færrest af dem (sådan er jeg også selv!). Albertes seng er fantastisk, og jeg tror, at de negative kommentarer bunder i amerikanernes overdrevne angst for alt;)

  SvarSlet
 4. Jeg er så rørende enig i alt hvad du skriver. Jeg tænder fuldstændig af på sådan nogle overbeskyttende forbud som bl.a. findes i mange børnehaver hvor det ene og det andet er forbudt og man helt glemmer at lære børnene at der selvfølgelig findes farlige ting og situationer.

  Lilly er en haj med både bål og kniv. En gang skar hun sig i fingeren og den faldt jo (heldigvis) ikke af :-) Hun lærte en masse af det.

  Albertes værelse er SÅ fedt og USA er bare et mærkeligt land!

  SvarSlet
 5. Det er helt klart en amerikansk ting. Hvis man nogensinde har besøgt en legeplads i USA så ved man også at det vrimler med advarsler. Selvfølgelig skal man passe på sine børn, men I ved bedst hvad hun er klar til. Og så skal man huske på, at man ikke kan beskytte mod alt. Hvad med døre der smækker fx? Verden er fuld af farer og den eneste måde vores børn lærer at klare sig er hvis de får lov. I har lavet et lækkert værelse med plads til masser af leg - det er det vigtigste.

  SvarSlet
 6. Åh folk og alle deres meninger...vi har selv hørt på mange fordomme i vores måde at opdrage på og efterhånden griner jeg bare af det! Jeres værelse er bare så skønt og ja, trapperne er da meget åbne, men i kan helt sikkert godt vurdere om jeres pige kan kravle op ad dem, ellers havde i nok valgt en anden løsning! Hun bliver jo en haj i motorikken, ved at have kravlet op og ned tusindevis af gange og lært at passe på! Børn skal i den grad udfordres og ikke have sat for mange grænser!!
  Vores store pige på 3 år tør ALT, vil alt og er ikke bange for noget!! Hun har fået lov nemlig ;-) Det er dejligt.
  Og igen...Det børneværelse er bare for fantastisk!! Ville ønske jeg havde en mand som kunne finde ud af den slags altså...suk!

  God dag!
  Kh Kira

  SvarSlet
 7. Vi besøgte en amerikansk familie som ejer et fun center, da vi var i USA i sommers. Vi kom til at tale om "sagsøge mentaliteten" og spurgte, om de nogensinde havde oplevet det. Ork ja, de havde 4 søgsmål netop nu! Da vi besøgte fun centret for at spille mini golf, opdagede vores vært en flig af banebeklædningen, som havde løsnet sig. Straks forlod han spillet for at reparere det, for som han sagde, det var et "law suit waiting to happen". Det er virkelig et skråplan, at alting skal være så forskrækket og overbeskyttet, både for at beskytte sig selv mod søgsmål, men også fordi det fuldstændig fjerner personligt ansvar og omtanke. Det er jo udtryk for, at man ikke behøves at lære at tage vare på sig selv, for der vil altid være nogen man kan flå for ens uheld.

  SvarSlet
 8. Jeg synes, det lyder som om, I har gjort jer de helt rette overvejelser, inden I indrettede værelset, og i sidste ende er det jo jeres børn og jeres afgørelse.
  I har et misundelsesværdigt lækkert børneværelse, der fungerer for jer.

  SvarSlet
 9. Tak fordi I tager Jer tid til at skrive til mig. Vi er glade for Albertes værelse og det er jo ikke fordi man er en dum amerikaner fordi man forholder sig kritisk til mine ting. Jeg kom bare til at tænke på om der kan være en kultur forskel. Udfra Jeres erfaringer kan det faktisk godt være at der er forskel på den danske og amerikanske kultur i forhold til sikkerhed. Endnu en gang tak jeg har lige sat mig i sofaen efter en hel dag på hyttetur med nye elever så der kommer vist ikke mere fra mig i dag.

  SvarSlet
 10. Forresten bare lige for at være præcis så mener jeg ikke "dum amerikaner" som at alle amerikanere er dumme. Jeg mener bare at man godt være uenig med mig, også uden jeg tænker man er dum, amerikaner eller ej :)
  Love H :)

  SvarSlet
 11. amen.. Enig! Så kort kan det vist siges:-)

  SvarSlet
 12. Altså, børn skal have lov at være børn! De får nu engang knubs ind imellem, og det SKAL de også have. Hvordan skal de ellers opdage, at det gør ondt når man falder - og at det derfor kan betale sig at passe lidt på? ;-)

  Og nu er der jo ikke ligefrem tale om en 7 meter høj trappe, ovenpå et underlag af fliser. Nej, du er ikke en uansvarlig mor! :-)

  SvarSlet
 13. Kære Heidi. Jeg kan godt forstå at de skeptiske kommentarer rammer dig. Men heldigvis kender man jo sine egne børn bedst og ved hvilke udfordringer de er klar til. For selvfølgelig skal de udfordres og lære hvornår man skal passe på.

  Jeg kommer til at tænke på et TV-program hvor Jamie Oliver var i USA og kæmpede for sundede mad på de amerikanske skoler (det må du kende ;) og de mindste skolebørn af sikkerhedsmæssige årsager ikke måtte få bestik og derfor måtte deres frokost begrænses til usund "fingermad" som pizza og burgere. Det er vist også lidt misforstået omsorg i danske øjne ;)

  God weekend til jer :)

  SvarSlet
 14. Kære Heidi
  Sikke noget, de er skøre de amerikanere. Jeg synes faktisk mettes kommentar og eksempel ovenover er rigtig god! Og jeg kom til at tænke på at ligeså meget for megetvsom de er, ligeså nemme er vi danskere eller kvinder til at tage det negative til os og huske det. Istedet for alle de dejlige kommentarer du har fået og hold nu op hvor er det også bare fedt og indbyder til god leg.
  Ha en god lørdag :)
  Kh Mette
  Ps er vildt med tapetet!

  SvarSlet
 15. Det er det fineste børneværelse jeg nogensinde har set, SÅ FLOT:-)

  SvarSlet
 16. Jeg synes det er FEDT, og vil uden tøve sende mine børn ind og lege der - min dreng på 3 er vokset op med trapper, uden gitter, men så lille en lejlighed, at vi alligevel altid var i nærheden. Og vi har (7-9-13) aldrig haft uheld - tværtimod er han knivskarp til trapper, bakker, klatretårne mm :-) Jeg er vist en ret afslappet mor, men ansvarlig (synes jeg da selv :)) - klap dig selv på skulderen for det værelse, det er fedt fundet på, og lækkert lavet!

  SvarSlet