Sider

Julebag uden sukker

12 december 2009

 


 
Posted by Picasa

I dag skulle vi have bagt honningkage hjerter, men jeg synes virkelig december måned er noget af en sukker udfordring når man har børn. De 4 dage Alberte har været i institution i denne uge, har de enten fået slik eller kage som en del af julehyggen. Torsdag var vi til juleafslutning til gymnastik, hvilket indebar kage, chokoladeslikkepind, og pebernødder ad libitum (ihvertfald for de børn der fik lov) heldigvis skulle vi selv have drikkevarer med og Alberte havde bestilt urtete, Så det var ihvertfald ikke en belastning for sukker regnskabet. Hun var iøvrigt ret sød da hun sad der med sin te-kop, mens de andre børn drak saft eller sodavand, så blev moderen, der er ernæringsuddannet, lidt stolt :)
Men det jeg egentlig vil med dette indlæg, er at sige, at jeg er så træt af at min datter på 3 år i løbet af ugen, i en offentlig institution, bliver så fyldt med vingummier, havregrynskugler og dårlige pebernødder fra Rema 1000 ( ja det lyder snobbet, men det kan ikke være kvalitet når man kan købe 250g for 5 kr) at der ikke er plads til at vi kan bage en ordentlig kage herhjemme i weekenden.
Jeg er ikke fanatisk, og vi spiser skam sukker, men det er reserveret til weekenden, andet er der efter min mening slet ikke plads til i en lille krop der skal vokse. Fordi der i denne periode bliver serveret slik og søde sager ALLE steder, må jeg herhjemme justere noget på mine traditioner og de aktiviteter vi skal fylde i december måned.
For mig har julen meget med hjemmebag, konfekt og guf at gøre, men lige nu er vi nødt til at finde alternativer, for det ikke skal blive for meget.
Det betyder at vi i dag, i stedet for kagehjerterne har bagt hjerteknækbrød, gode og nemme knækbrød, hvis du spørger os.
Lige for at runde af, så vil jeg sige at jeg er træt af at det ikke er mig, Alberte skal spise sine julelækkerier med, men heldigvis kan jeg så gennem de aktiviteter vi laver sammen lære hende at julen handler om rigtig meget andet end julegodter, nemlig nærvær, og så er det lige meget om vi laver konfekt, bager knækbrød, sylter eller klipper julehjerter.
Iøvrigt er kirks gedefriskost og disse knækbrød et alletiders makkerpar og så lige med et par både fra god øko appelsin på siden, så fåes vist ikke bedre trekløver.

Knækbrød (alle ingredienser er økologiske, men det kan man jo rette på hvis man ikke er til den slags)
1 dl havregryn
1dl solsikkekerner
1dl hørfrø
1dl sesamfrø
1tsk salt
200g sigtet spelt
100g fuldkornsspelt (I alt 300 gram hvedemel kan bruges i stedet)
1tsk bagepulver
2,5dl vand
1/2 dl god koldpresset rapsolie

Det hele blandes og dejen deles i to dele.
Hver del rulles tyndt ud imellem 2 stykker bagepapir. Løft nu det øverste stykke bagepapir af og skær dejen i tern mens den ligger på det andet stykke bagepapir. Vi brugte vores pizzahjul og juleforme.
Løft nu bagepapiret med dej/figurer over på en bageplade og bag knækbrødene midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.
God fornøjelse og rigtig god 12 december

4 kommentarer:

 1. Hej
  God ide med hjerteknækbrød i stedet for julekagerne. Vi har nu godt nok bagt peberkager og pigerne elskede det (og dem). Jeg vil snarest afprøve din knækbrødsopskrift.
  Glædelig jul
  Kamilla

  SvarSlet
 2. tak i lige måde, vi skal da også bage andet, men det blev bare for meget med alt det søde, men det er virkelig også en af mine kæpheste :)
  Honningkagerne hører altså også julen til i min verden, så dem skal vi da bage i ferien

  SvarSlet
 3. Hørt hørt ! Som gammel pædagog med et stort hjerte for ernæring OG lækker mad, kan jeg kun være enig. Men du skal vide, at ofte er det et forældrekrav ! Jeg var i vuggestue, hvor jeg ikke ville ha( også i henhold til vuggestuens kostpolitik) at børnene fik slik til festerne i instituationen- nogle af forældrene blev møgsure og mange trodsede det og kom sklæbene en slikposer- og vi snakker altså vuggestue!

  SvarSlet
 4. Alberte går i en integreret inst. så jeg var også noget forundret da hun som 1,5 årig blev præsenteret for slik. Heldigvis vidste hun ikke hvad det var og vi blev enige om at hun blev tilbudt noget andet. Men den går ikke længere :) men der skal også være en balance så hun ikke skal føle sig anderledes.
  Men det er en god institution og de kender min holdning så vi tager snakken løbende og på en god måde. Indtil videre er "gå hjem slikposen" afskaffet. Før fik de altid en pose med i hånden når de gik fra fødselsdag, helt unødvendigt, de havde fået alt de behøvede.
  Meget er som du siger op til forældrene, så jeg har aftalt med lederen at jeg tager det op på næste forældremøde. Jeg er nemlig overbevist om at alle gør det i en god mening, men vi kan jo lige så godt gøre det bedre for vores børn.

  SvarSlet