Sider

At være selvhjulpen

18 februar 2010

Herhjemme øver vi os i at Alberte, senere selvfølgelig også Holger skal lære at klare sig selv mest muligt. Jeg nægter at blive en af de mødre der servicerer (mere end højst nødvendigt) deres børn fra morgen til aften. Det handler selvfølgelig om flere ting, både om vores roller som forældre og hvad vi "gider" bruge vores tid på, synet på andre mennesker og at lære at hjælpe til, men selvfølgelig handler det også om vores børns selvfølelse og tillid til egne evner.
Det indebærer at Alberte bærer sin tallerken hen i køkkenet når hun er færdig med at spise, at hun hjælper til med at dække bord, at hun indimellem får besked på selv at tage et glas vand osv. Det betyder også at hun nu selv er begyndt at tage tøj på. Her er det så det går lidt galt nogen gange. Jeg forsøger at finde tøje, gerne to sæt hun kan vælge imellem frem og hjælper selvfølgelig også. Men det er ikke altid (faktisk aldrig) Alberte er tilfreds med mine tøj valg. Og så er det jeg tænker, kan jeg tillade at stille krav om, at hun er stor nok til selv at tage tøj på, samtidig med at jeg ikke vil vise hende tilliden til at hun selv kan vælge hvad hun skal tage på ?
I morges valgte hun selv og se lige resultatet, det går jo kun fordi vi holder ferie, eller er jeg bare pjattet :)
 
Posted by Picasa

17 kommentarer:

 1. Det øver vi også herhjemme og Freja er heldigvis meget selvhjulpen og vi har også lært hende at sige be'om - for kan huske jeg engang hørte et barn sige JEG VIL HA...! og det gider jeg egentlig ikke at høre på..
  Jeg var også i denne alder da jeg selv fik lov at vælge tøj og ja nogen gange gik det nok ikke så godt.. men synes bare de skal være tilpas i deres tøj og Freja får også lov til at være med i tøjvalget og der er nogen ting hun nægter.. fx. de små korte veste.. hmm!

  men jeg synes nu Alberte ser smart ud.. meeeeen måske armene kommer til at fryse lidt ;)

  SvarSlet
 2. Hehe, jeg synes hun er fin, hun har trang til farver og mønstre, og det kan jeg godt li' :) Men jeg kan også godt forstå din vinkel - måske kan I træne i at indgå kompromisser :) - en evne man senere i livet også kan komme langt med :)

  SvarSlet
 3. Hun er da rockstar-lækker. Måske en smule upraktisk med de tildels bare arme, årstiden taget i betragtning, men super-cool :o)

  SvarSlet
 4. Hej Heidi...
  Sikke en lækker blog du har..:) Må da hellere få mig meldt som fast læser..
  Er vild med dine billeder - har lige fremvist din lille udklædte Holger (og resten af familien) til gemalen, da han ikke kunne forstå mit store smil bag skærmen.. Fantastiske udklædninger!!
  Og så kan jeg da godt forstå at Alberte vælger denne fine nye nederdel!! Den er da for lækker.. Det stof står også på min bestillingsliste..;) At der så er pang på resten også viser nok bare dagens humør;)
  Lækkert at hun er så selvhulpen.. Hvor gammel er hun?
  Ha' en dejlig dag..
  Kh Anne

  SvarSlet
 5. Alle, både voksne og børn, har brug for at kunne selv. Ha en betydning for hinanden. F.eks- at dække bord- det er hun jo nød til for ellers kan familien ikke få noget at spise. Hun har en betydningsfuld opgave.
  Smadder dejligt at læse :-)
  Kan godt huske den alder, hvor de begyndte at vælge eget tøj..Ønskede nogle gange , jeg kunne sætte et skilt på maven af dem, hvor der stod de selv havde valgt tøjet :-)

  SvarSlet
 6. Lækkert sæt - ikke en farve-stil-bevidst mors yndlingssammensætning, meeeeen... Jeg kommer selv nogen gange ud af døren i noget der ligner - syns bare der er for få babapapa-bluser og svampe-nederdele i str. XL... eller er det bare mig??? KH lisbeth

  SvarSlet
 7. Hej, Sikken en herlig blog du har :-) Kan være jeg kommer til at lyder total gammel og upædagogisk, men ville nok vælge at lægge tøj i bunker der passer sammen, så lade hende vælge. Derfra får hun jo også fornemmelsen af farver og årstider, tror ikke det er indbygget i os fra små. :-) Og meninger om stil skal de nu nok få alligevel :-) Hej fra Lise fra Horsens

  SvarSlet
 8. Når en kvinde hun skal, så skal hun...Vi drama-dronniger må aldrig lade en chance gå fra os for at klæde os iøjnefaldende og lækkert. Glem alt om det der passer sammen, for det er jo ikke det der fremkalder et smil på læben og giver os lyst til at danse. Eller???

  SvarSlet
 9. Jeg synes hun er for cool! Kan sagtens forestille mig kate Moss til festival i noget ligende ;)

  SvarSlet
 10. frk. evigglad
  JEG VIL HA, jeg håber ikke det var Alberte du mødte, den ryger ihvertfald gennem luften herhjemme.
  Fryser armene, hun har jo benvarmere på ;-)
  Vi er enige, selvhjulpne børn er dejligt

  SvarSlet
 11. Clemme
  Ja du har ret, vi må øve os i kompromisser . Jeg tror faktisk ben-varmerne på armene var et kompromis fra Albertes side, da jeg sagde det ikke var varmt nok med en vest over undertrøjen:)
  Shina
  Rockstar! jeg kan se hvad du mener

  SvarSlet
 12. AnnchenTak for din ros, det gør mig glad. Vi havde det også sjovt med at klæde os ud.
  Jeg anede ikke hvad jeg skulle bruge stoffet til, men måtte have lidt. Jeg bliver mere og mere vild med det efter det er blevet en nederdel. Så bare se at komme afsted efter noget :)
  Alberte blev 3 år i oktober. Egentlig var hun hurtig til at snakke og nogen gange forventer vi nok for meget af hende fordi hun sprogligt er langt fremme.

  19. FEB. 2010 04.22

  SvarSlet
 13. Losarinas mor
  Et skilt ja lige præcis. I sidste uge kom Alberte afsted i nederdele med ribkant. De er fine til hende, problemet er bare at hun har fået den ide at ribben (som er ret lang fordi den plejer at være dobbelt) skal uden på trøjen og sidde helt oppe under armhulerne. Hun fik lov, men jeg havde meget travlt med at fortælle pædagogerne. "Ja Alberte synes det er pænest når nederdelen sidder sådan" Æv hvorfor skal jeg sige noget, jeg ville hellere være sådan en mor der kan rumme, at andre tænker sit, uden jeg skal forklare. Jeg øver mig og tak for din kommentar, jeg blev glad:)

  SvarSlet
 14. Lisbeth
  Altså nu har du jo snart fødselsdag, så kan du jo vælge om parbapapa undertrøjen eller svampenederdelen skal øverst på ønskesedlen. Det minder mig om jeg skal huske at nå din give away :)

  SvarSlet
 15. Anonym
  Tak for din kommentar.
  Måske skal vi prøve dit råd, jeg har også overvejet at købe alt i lyserødt fra nu af. Så behøver vi ikke tænke så meget over om det passer sammen og endnu bedre behøver vi ikke gå hele skabet igennem HVER morgen for at tjekke om en af de lyserøde nu er rene.

  SvarSlet
 16. Janet
  Jeg synes jo også hun er skøn, meeen jeg ville alligevel ikke have hende med på cafe i den mundering, jeg ville dog ønske jeg kunne! men det er ikke uden grund vi kalder hende jytte (Abilstrøm) herhjemme. Og det er kærligt ment for hun er da fantastisk

  SvarSlet
 17. Memme
  Du har fuldstændig ret, jeg synes nu også denne stil er noget mere funky end tornerosekjolen :)

  SvarSlet