Sider

skal jeg kapitulere? om sukker i børnehaven

21 juni 2011

Jeg har for gud ved hvilken gang snakket om mad og måltidspolitik i mine børns institution.
Lad mig sige det sådan vi er ikke enige!
Jeg har gennem de sidste 3 år været ved lederen, jeg er kommet med i forældrebestyrelsen, jeg har været ved lederen igen, jeg har talt med mange af pædagogerne og nu har jeg i dag været ved souschefen som også er Albertes stuepædagog.

Vi er uenige om hvilken mængde af sukker, kage, flødeboller, saft mm det er forsvarligt at præsentere børn i vuggestue og børnehave for og vi er uenige om institutionens ansvar som rollemodeller.
Jeg har oplevelsen af at stå alene med min holdning om at begrænse sukkerindtaget, som jeg iøvrigt ikke bare synes er en holdning, men som jeg mener er fagligt begrundet. Jeg har i dag kunnet dokumentere at min datter i 9 ud af 30 dage har fået serveret kage, is, flødeboller, slik, eller cacao i børnehaven. Kun 3 af gangene har været til fødselsdag hjemme hos børnene. (Det skal retfærdigvis siges at det ikke er altid det ser sådan ud)


Mit "drømmescenarie" er, at der i personalegruppen med udgangspunkt i kommunens sektorpolitik bliver taget stilling til emnet "hvor meget sukker bør børn præsenteres for i en daginstitution" og  "hvordan kan vi som institution være med til at skabe sunde vaner hos børnene" og at der derudfra bliver lavet nogle retningslinier både forældre og personale kan forholde sig til. 

Med nogle fælles normer, der bla. tager afsæt i gældende anbefalinger og politikker fastsat af kommunen bliver det institutionen der bliver rammesættende og ikke de enkeltes pædagogers holdninger og værdier. Det bliver i mindre grad de enkelte forældre på stuen, der bliver bestemmende for institutionens sundhedspolitik. Sidst men sikkert allervigtigst, bliver der sat fokus på det alle går og gør i dagligdagen. Et eksempel er en af de ting jeg talte med pædagogen om i dag. 
Der er i institutionen  på bestemte tidspunkter af året tradition for forældre kaffe, hvor alle børn får kage og saftevand.  En fredag er der så ekstra kage tilbage som børnene får. Da jeg spurgte hvorfor de skulle have det, var svaret "det ville være synd at smide det ud"  den lader jeg så lige stå.....................

Jeg er ikke nødvendigvis tilhænger af en nul-sukker politikker, men jeg er tilhænger af en institution der tager ansvar for  børnenes sundhed og fremtidige sundhedsvaner og som tager et ansvar for at arbejde efter kommunens fastlagte politik. 
En mulig vej kunne være noget med øget fokus på sukkerindtaget, pædagogen som inspirator og rollemodel i forhold til hvad der deles ud, samt retningslinier for forældrene. Mange institutioner vælger at sige at er ok at fejre fødselsdag med kage eller is, men ikke alle mulige andre anledninger, så som lillebros ankomst, dejligt vejr, sommerferie eller andre ting, for så findes der alternativer til det sukkerholdige. Den kunne jeg godt være med på.



Men nu sidder jeg så og tænker:

Skal jeg udfra en demokratisk tankegang stoppe, det har jo været oppe i bestyrelsen, hvor der ikke var flertal for at arbejde med "sukkerpolitik". Flertallet af pædagogerne ønsker heller ikke at sætte fokus på emnet og mener at forældres og pædagogers ret til selv at bestemme, bør vægte tungest. Desuden mener de ikke børnene tager skade af "lidt" slik og kage.
eller
Skal jeg udfra mine personlige holdninger og min faglige viden om børns ernæringsmæssige behov og sunde kostvaners betydning, fortsætte mit "korstog"

Hvad synes I ?

Vil I hjælpe mig med at vurdere om jeg kæmper for at få ret eller jeg kæmper for sundere børn. Hvis det er det sidste så stopper jeg (sgu) ikke endnu. I må meget gerne være ærlige, jeg trænger til nye vinkler!

Med til historien hører at mine børn går i en dejlig institution, med dejlige pædagoger og ikke en eneste gang er jeg gået forgæves når jeg har villet tale om min lille mærkesag, jeg savner helt klart noget handling, men jeg må sige at lysten til dialog har været der hver gang. Og nej vi er ikke sukker forskrækkede herhjemme, vi spiser både kage, chokolade og is og egentlig handler det også lidt om det. I perioder får de så meget i institutionen, er der på ingen måde er plads til at bage kage eller servere andet i den boldgade herhjemme i weekenden.



32 kommentarer:

  1. Jeg synes overhovedet ikke det er i orden at de ikke har en "sukker-politik" - og jeg forstår slet hvorfor de ikke har det! Det troede jeg da at alle institutioner havde...? I Kolding hvor vi bor er det slut forbudt i alle institutioner - og det har det været længe. Det er så langt "ude" at vi ikke engang med ha saftevand og kage med til fødselsdage (for der er jo nærmest fødselsdag hver dag i store institutioner). Det lyder helt vildt, det du beskriver.
    Jeg synes du skal kæmpe videre - og gå til kommunens politikere. De må simpelthen lovgive sig ud af det der, når institutionerne ikke selv kan styre det.
    Og det er aldrig synd at smide mad ud (undskyld til stop-spild-af-mad-foreningen!) men jeg mener altså ikke at man skal bruge sig selv (og børnene) som skraldespand! Mad der er til overs skal i skraldespanden - ikke i maven. Det er det vi bliver fede af.

    God kamp. Håber du lykkes.

    SvarSlet
  2. Nu kommer jeg lige min min mening (med risiko for at få en bombe i hovedet) - men jeg kan altså ikke se hvorfor børn ikke kan få resten af kagen. Det tager de ikke skade af. Nu er der forskel på alder og aktivitet. Og børnehavebørn bevæger sig jo væsentlig meget mere end teenagebørn. Så jeg synes det er i orden at de får kagen.

    De skal selvfølgelig også have sund mad. Men det får de vel igennem alle de andre måltider.

    Jeg har to teenagepiger og en på 3 år. Og mine teenagepiger ser frem til klassens time, som de forbinder med hygge og kage. Og som det ser ud ud, er man en slem forældre hvis der serveres kage til denne time... Mange har stemt på at det skal være gulerødder og frugt... Hold da nu op....

    Jeg synes at vi skal passe på at det ender sådan at det blir "forbudt" at spise usundt.

    Bare min mening....

    SvarSlet
  3. Jeg er enig! I vores datters institution er der heller ingen kostpolitik, og der serveres også jævnligt boller med chokolade, kage, saftevand mm - på dage hvor der intet er at 'fejre'. Jeg syntes - specielt i vuggestuen, at det var rigtig irriterende, fordi der, som du siger, så ofte ikke var plads til at vi også kunne servere noget 'guf' herhjemme også, og det var ærgerligt. Måske har jeg bare vænnet mig til det nu? Ihvertfald irriterer dey mig ikke så meget mere. Men jeg synes helt klart det er et overset problem! KÆMP.. Jeg ville være SÅ glad, hvis der var en ildsjæl som dig i vores institution :-)

    SvarSlet
  4. Hej. Jeg kan godt forstå du reagere og det syns jeg også du skal! Du er jo børnenes mor. Jeg har selv arbejdet meget i institutioner, både vug og børnehaver, og jeg syns det er vigtigt at man blir enige om noget så det ikke bare er pædagog'erne der råder på stuerne. For jeg ka godt afsløre at jeg gik totalt sukkerkold selv...
    Mest af alt syns jeg ikke det handler så meget om hvad børnene kan 'tåle' eller ej, det handler om at give nogen gode vaner og at vise man sagtens kan hygge sig uden at skulle spise noget. Kunne forældre kaffe ikke være ved et bål?!
    Jeg syns helt klart du skal kæmpe videre, pædagog'erne er uddannede til at give børnene udfordringer og omsorg men de er jo ikke kost uddannede. Og samtidig har du jo sundheds styrelsen i ryggen!
    Gogogogo!!

    SvarSlet
  5. Hejsa.
    Jeg har læst med her på bloggen gennem et stykke tid (tak for god og inspirerende læsning).
    Jeg må indrømme at jeg faktisk sidder og er lidt i chok over din beskrivelse. På ingen måde over din undren og fustration. Jeg kan slet ikke forstå mængden af kage, cacao, slik mm de bliver præsenteret i den inst. Jeg har på ingen måde et anstrengt forhold til sukker, og min egen datter på 4 får både is, slik, kage, sodavand/saft og meget mere, men i de mængder jeg syntes er i orden, og at man hveranden eller tredje dag bliver tilbudt det i børnehaven, syntes jeg bestemt er i overkanten. Når du så ydermere skriver at det kun har været 3 fødselsdage er jeg dybt forarget, hvem er det man servere kage og saft for, børnene eller pædagogerne? ja det er hyggeligt med kage og kan godt se at restekage kan være ok, men ikke når der i forvejen bliver tilbudt det så meget.
    Min datter går i en selvejet institution, hvor det i bestyrelsen er blesluttet at vi kører en økologisk linje, samtidig med nul-sukker. Jeg var i starten en smule "slap nu af" over for det, men kan virkelig se fornuften i det. de får stadig pandekager lavet på båldagene, de får æblegrød og meget andet lækkert og sundt, samtidig med at jeg ikke skal have det dårligt med at køre ned og spise en is en eftermiddag efter jeg har hentet. Syntes sagtens man kan have nul sukker i børnehaver/vuggestuer uden at være sukker-forskrækket. Jeg syntes ikke du skal opgive din kamp, selv om den er hård, for når der nu er så meget fokus på at børn får alt for meget sukker, skal det sted vores børn er så mange af deres vågne timer vel følge de retningslinjer der nu er på området :)

    Mange knus fra Karina

    SvarSlet
  6. hmm ja det er svært!! Jeg er ikke sukkerforskrækket, min datter får fredagsslik og lidt ekstra i ferier. Men ellers så prøver vi at holde hende fra det. Hos bedste forældrene får hun også lov til at få, det de nu synes hun skal have. (hvilket heldigvis ikke er meget)

    Jeg er selv pædagog og har arbejdet i forskellige institutioner. Den jeg arbejder i nu, er meget sund og øko fokuseret til hverdag, med lidt plads til undtagelser engang imellem. Meget tilpas efter min mening.

    I min datters børnehave får de fredagskage hver fredag, de går ikke til fødselsdage (pga. besparelser, men fejrer det på en anden måde) Så der er det også begrænset.

    Men vi er jo alle forskellige, og har forskellige holdninger til tingene. Og uasnet hvad, er det nok svært at blive enige med alle om dette emne. Men jeg kan ikke forstå, hvis der ikke er en kostpolitik i din kommune. Det var måske et sted at tage emnet op, hvis det mangler.

    Jeg ved ikke om du får noget ud af min kommentar, men konklusionen må være. At hvis du ikke kan få andre med på ideen, så må du selv skære fra derhjemme, eller vælge at flytte dit barn til en institution hvor de sætter kosten på dagsordenen. Men jeg synes det lyder som om i ellers er glade for instituionen. Og det vigtigste må altså være, at dine børn har det godt og er omgivet af mennesker (børn og pædagoger) de har det godt sammen med.

    Så det er egentlig okay synes jeg. Men som pædagog og alm. dansker, så ved vi jo godt hvad der er sundt og ikke sundt!! Jeg kan godt forstå du synes det er lige i overkanten. Men du har også prøvet at tage det op, og hvis der fortsat er flertal for at det ikke er noget der skal gøres noget ved, ville jeg nok vælge at lade emnet ligge. Og så må i jo, derhjemme skærer noget af sukkerindtaget væk, hvis det betyder så meget for jer.

    SvarSlet
  7. Det er jo et ømtåleligt emne, for hvor går grænsen så med madpakkerne? Skal der også være en politik omkring, hvilket pålæg der må være på, om der skal spises en sund mad før pålægschokolade maden?
    Jeg er enig i, at sukkerindtaget skal mindskes generelt. Men jeg tror ikke på, at du får igennem, at børnene ved særlige lejligheder ikke må få kage og saftevand.
    Og mht. madpakker, så mener jeg, at det er forældrenes ansvar. Jeg vil i hvert fald gå i den helt modsatte grøft, hvis andre satte retningslinjerne for min søns madpakke.

    SvarSlet
  8. Allerførst tak for Jeres kommentarer, hvor er jeg glad for I har taget jer tid til at skrive, jeg vil forsøge at svare Jer lidt af gangen.

    Kære Dankebaar
    Nej alle institutioner har ikke en politik omkring mad og sukker. Det er ikke vedtaget ved lov at institutionerne skal have en sådan, det er op til kommunen at bestemme om de enkelte institutioner skal udarbejde kost eller som jeg kaldet det mad og måltidspolitik.
    Jeg har overvejet at gå til kommunen, men vil i så fald gøre det på et generelt plan og ikke i forhold til denne enkelte institution. Spændende at høre hvordan I gør i Kolding.
    Mange hilsner Heidi

    SvarSlet
  9. mht. at gå til kommunen. Jeg ville helt klart foreslå kommunen, at det skal gælde alle institutioner.

    Og nej, man kan ikke blande sig i madpakkerne 100%, men man kan opfordre forældrene til at putte noget sundt, mættende og nærende i dem, med det argument, at børnene skal lære en masse i løbet af dagen, og har en lang dag i institutionen. Det virker for de fleste forældre. Hos os har vi bedt forældrene om at droppe, kiks, kager, sukkeryogurt osv. for det tog simpelthen overhånd. Vi sagde til dem, at så kunne børnene jo bare spise det, når de kom hjem. Det fungerede fint. Hvis børnene så alligevel havde det med, så sagde vi (i en god tone,) at det måtte de gemme det til de kom hjem.

    Samtidig snakkede vi med børnene om hvad der er sundt og knap så sundt. Man skal jo ikke være fanatisk, men det er godt at vide hvad kroppen bruger maden til og hvorfor det er godt at spise f.eks. rugbrød. Nogle gange er det også godt at have en sjov indgangsvinkel til det. Vi sagde f.eks. til børnene, at når de fik bagte rødbeder til eftermiddagsmad, så kunne de tisse lyserødt, hvis de spiste mange af dem. det var effektivt ha ha ha :D især drengende styrtede ud på toilettet bagefter, for at se om de kunne...

    SvarSlet
  10. @Dankebaar:

    Der vil altid være en vis grad madspild - det kan man aldrig undgå det 100%. Giver man for eks. barnet maden og barnet spiser kun halvdelen og leger med resten, skal maden ud. Maden, der er forbrændt, skal også ud. Men bare hvis man hver dag forsøger at tænke i mindre madspild og forsøger at udnytte maden, vil man kunne spare mange penge.

    Der er mange gode råd til at hente på vores hjemmeside:
    http://www.stopspildafmad.dk/opskrifterograad.html

    Og man skal heller ikke være "madspilds-politi".


    Bedste hilsener
    Selina Jul
    Stop Spild Af Mad

    SvarSlet
  11. Svesken er lige startet i vugger, der må de godt få kage/is til fødselsdage, og med 13 børn og 4 voksne kan det jo nemt nå at blive til noget. Jeg har planer om at undersøger nærmere hvad der er af madpolitik, og hvis ikke der er en, få indført at slik/sukker begrænser sig så meget som muligt. Ikke fordi jeg er fanatisk, men fordi jeg gerne selv vil vurdere hvornår hun skal have slik og i hvor store mængder.

    SvarSlet
  12. Kære Henny
    Her hos mig får ingen bomber i hovedet for at sige deres mening ;) men jeg vil gerne have lov at kommentere det du skriver.
    For mig lyder det som om du tænker overvægt i forhold til det ekstra kage, fordi du skriver at børnehavebørn bevæger sig meget derfor kan de sagtens tåle at få kagen.
    For mig at se er flere mulige konsekvenser af et for højt indtag af de såkaldte tomme kalorier.
    Det ene er overvægt, det er klart at hvis børnene indtager mere end de forbrænder så vil de på sigt blive overvægtige. Kage og slik er ret energitæt og det er derfor en mulig konsekvens. Den anden konsekvens kan være at kosten som helhed bliver mangelfuld. Børn har som udgangspunkt en meget fin appetitregulering. Hvis de spiser for mange tomme kalorier i form af kage, is, slik, popcorn eller saftevand så risikerer man at det det usunde optager pladsen for den mad børnene ellers ville have spist og de dermed kommer til at "gå glip af" vitaminer, mineraler, proteiner kostfibre og gode fedtsyrer som de ellers skulle have vokset af. Råderummet i forhold til tomme kalorier for et børnehavebarn er på en uge ca. 1 stk kage 2 glas saftevand 7 vingummier og en lille håndfuld popcorn. Hvis dette overskrides er der risiko for at kosten som helhed bliver mangelfuld. Hvis børnehaven på en enkelt uge serverer to stykker kage og måske 2 glas saftevand så er der ikke meget tilbage at holde weekend for. Desuden er der perioder som jul og ferier hvor der ryger noget ekstra ind og det synes jeg ville være rart at kunne "spare" op til på andre tidspunkter. Desuden har kroppen intet at bruge sukkeret til andet end ren energi, derfor synes jeg ikke man bør sigte på at ramme loftet for hvad der kan gå an.
    Børnene havde hygget sig med kage og saftevand dagen inden, så det handlede ikke om at de ikke havde fået noget. jeg er helt sikker på at de ikke ville have manglet kagen hvis de ikke havde fået den.
    Jeg skal ikke kunne sige om dine børn skal have kage i skolen en gang om ugen, men jeg synes ikke man er en slem mor uanset om man giver sit barn kage eller gulerødder med, jeg synes bare det er vigtigt at tage debatten så man foretager bevidste handlinger. Måske lægger jeg noget andet i det end det du mener, men i dit "hold nu da op" kan jeg ikke høre respekten for "gulerodsforældrenes" måde at tænke på og har de ikke lov til at have en holdning om at forsøge at servere noget sundt? jeg reagerer fordi den lille sætning sætter hovedet på sømmet for mig i forhold til at jeg i mange sammenhænge helt klart bliver opfattet som hysterisk. Det synes jeg er svært, fordi jeg fagligt kan begrunde mine synspunkter. Hvad forældre vælger at give deres børn, i egne hjem er helt op til dem, jeg kunne aldrig drømme om at latterliggøre de valg de tager på deres børns vegne. Hvad der derimod bringes med i en offentlig institution er en anden sag. jeg mener ikke der bør være frit valg på alle hylder og jeg mener som skrevet det er pædagogerne der må sætte rammerne for de har den faglige viden og det kommer ikke af sig selv. Jeg kan blive ved :) Tak for din kommentar, jeg håber at høre mere fra dig mange hilsner Heidi

    SvarSlet
  13. Go´for it!
    Jeg syntes selv at der er for meget sukker "i omløb" rundt omkring, og
    vi er vænnet for meget til at det skal være der...
    Vi er på stærk afvænning her i huset, efter lang tids sygdom, og allerede nu smager alt sukker bare overdrevet sødt... hvorfor SKAL vi have det..!?
    Jeg har lige læst bogen "slip sukkervanen" og deri står lidt om hvor LIDT sukker en barnekrop kan klare... pyyyh, langt mindre end man lige tror!
    For mig er det ikke et spørgsmål om at jeg skal være hverken hellig, frelst eller fanatiker!, men når man ved bedre, så handler man bedre...
    Det må da være i alles bedste interesse at få det bedre, give bedre vaner og helbred videre til sine børn osv... Al forskning viser også at rygning er nr.1 grund til lungekræft... siger man så også bare "snup en smøg mit barn" -fordi 1 stk cigaret kan da ikke skade...?
    Nogle gange lyder man som sukkerafhængig, lidt som en alkoholiker...
    bare én mere sodavand... en pose vingummier mere, i morgen starter jeg det sunde liv... men det kommer aldrig.
    - Og så syntes jeg ikke det kan passe at den mængde sukker som ungerne kan klare, skal gives af det offentlige, der må der træde lidt mere pli og dedikation til sundhed ind... det kan ikke passe at man som forældre så skal leve livet i total afholdenhed, fordi at ungerne har fået sukker-niveauet dækket så rigeligt alle andre steder... punktum!
    Go´energi herfra i kampen :)

    SvarSlet
  14. Kære Fru Tornholm
    det kommer også i perioder for mig, altså det der med at være irriteret over det. Nu var det lige fordi det har været ret massivt en periode med kage mm og jeg har hele tiden fået at vide at personalet ikke ville gøre noget ved det, fordi det ikke var et problem hos dem. Jeg kunne kun sige at jeg så det som meget i forhold til deres alder og at det undrede mig at de ikke havde taget stilling til emnet. Som sagt blev uddelingen massiv i en periode og jeg bestemte mig for at begynde at skrive op, men jeg tror ikke jeg fik så meget ud af det :) Heldigvis er det jo en god institution på alle andre områder. det er faktisk også en vuggestue og jeg var ved at tabe både næse og mund da jeg fandt ud af mit barn på halvanden havde fået slik :) jeg havde aldrig drømt at det var det offentlige der skulle introducere hende. heldigvis fik vi en ordning så hun fik tilbudt noget andet, indtil den ikke gik længere :)

    SvarSlet
  15. Kære Tilde
    Jeg er helt enig, jeg mener nemlig også der skal være enighed i institutionen og "normerne" skal kunne fagligt begrundes og ikke begrundes med personlig værdier. og JA det handler nemlig ikke kun om ernæring og hvad de rent faktisk kan tåle, men i høj grad om vaner og signaler.
    Tak for din kommentar og din opbagning ;)

    SvarSlet
  16. Kære Karina
    Først vil jeg sige dig tak for din kommentar og så vil jeg sige at det ikke altid er sådan et kage/sukker indtag som jeg beskriver, det er i perioder. Jeg ville faktisk have det helt godt med hvis jeg vidste at mine børn ikke fik kage,slik mm i vuggestue og børnehave, netop fordi de hurtigt får for meget og vi skal virkelig overveje nøje hvornår vi serverer noget herhjemme. Mht til retningslinierne så er det sådan at det for vuggestuebørn (op til 2 år)anbefales nul sukkerholdige madvarer og for børnehavebørn bør det begrænses mest muligt (anbefalinger for den danske institutionskost). Det er lidt svært at sige noget konkret for børnehavebørne for hvad er mindst muligt?
    Jeg synes det lyder som alletiders børnehave i har på "madfronten" tillykke med det :)

    SvarSlet
  17. Kære Mette Kathrine
    tak for din kommentar
    Det har aldrig været på tale at flytte vores børn, vi er glade for stedet, vi er ikke enige i deres måde at håndtere lige det med "sukker" men vi har som jeg også skriver talt meget om det i løbet af de år vi er kommet i institutionen og vi regulerer det som du også skriver herhjemme. Men jeg synes det er irriterende at det er os der skal gøre det :) Det er fordi jeg slet ikke kan se det er det offentliges rolle at "fylde" den slags i vores børn. Okay, der kan være pædagogiske aktiviteter, hvor man på baggrund af gamle traditioner vælger at servere noget bestemt og det er ok med mig, men alt den "hyggeservering" forstår jeg ikke. Jeg synes iøvrigt også det er meget med kage en gang om ugen og kan ikke lade være med at tænke om børnene ville synes det var mindre hyggeligt med friskbagte boller :)
    Kommunen har ikk en egentlig kostpolitik, men i sektorpolitikken står der at man skal leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger. I anbefalinger for den danske institutionskost er det beskrevet at børn i vuggestue ikke bør få sukker og sukkerholdige produkter og at det i børnehaven bør begrænses mest muligt. Men det er altså ikke nok argumentation til den samlede institution ønsker at gøre noget ved det da de ikke vil lave nogle firkantede regler :)
    Og ja hvis jeg vælger at gå videre nu bliver det på et generelt plan. Jeg vil på ingen måde "klage" over vores institution hos kommunen.
    Madpakkerne er et kapitel for sig, dem har jeg indtilvidere holdt mig fra :) der er vist grænser for hvad jeg kan blande mig i som forælder ;)

    SvarSlet
  18. En kort kommentar:
    Jeg bragte emnet op på et forældremøde i vores vuggestue. Jeg kunne ikke forstå, at når nu det var en Steiner børnehave, der jo har et enormt fokus på økologi og biodynamik, at børnene så fik så meget kage og andet sukker. Det der gjorde, at jeg bragte det på bane, var en situation, hvor min ældste søn kom og fortalte at han fik sukker i sin the (i børnehaven samme sted), og en anden dag, spurgte en af pædagogerne om han ville have sukker på sin havregrød.
    Herhjemme har vi så længe som muligt, gjort et stort nummer ud af, ikke at give den store sukker, så længe vi kunne holde den kørende. Den lille har vi også forsøgt med, men han kan jo se, hvad storebror får, så jeg synes det har været en noget større udfordring.
    En af de andre forældre ar helt med på hvad jeg mente, og en af pædagogerne så nærmest lettet ud over at jeg nævnte det, og hun ville meget gerne udarbejde et forslag til, hvad ungerne så kunne få istedet for kage, sukker, saft og andet godt til fødselsdage og andre festlige lejligheder.
    Måske du kunne være hende der udarbejdede et forslag med gode ideer til alle forældrene, så deres børn kunne have lidt sundere ting med? Eller i hvert fald opnå større bevidsthed, som du skriver, om de valg de træffer?
    En anden vej end gennem pædagogerne...
    Held og lykke med det hele.
    Hilsen Anne Lotte

    SvarSlet
  19. Kære Anne
    Jeg har en del holdninger til madpakker som fagperson, men i denne sammenhæng er jeg jo mest en forælder med en faglig viden og jeg mener ikke jeg som forælder kan blande mig i hvad de andre forældre vælger at give deres børn med i madpakkerne. Hvad der derimod bliver delt ud til alle børn i institutionen vedrører mine børn og der mener jeg helt sikkert jeg kan blande mig. Hver gang de andre forældre eller pædagogerne vælger at dele noget ud, så tager de et ansvar på alle børns vegne også mine, og det synes jeg egentlig er i orden at være bevidst om. Hvis der foregår andre ting i institutionen jeg anser for uhensigtsmæssigt ville jeg også stille mig undrende over for det og forvente en faglig begrundelse.
    Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke er nok at dele slik/kage ud til fødselsdage, det alene bliver nemlig til en del gange om året. Hvis alle forældre derudover deler ud til de lejligheder, de lige anser for særlige, kan det blive til rigtig mange på et år. I de fleste tilfælde kan det efter min mening være ligeså godt med frugt, klistermærker eller boller.
    Og med hensyn til at gå i den anden grøft hvis andre begyndte at lave retningslinier for din søns madpakke. Du ville vel ikke begynde at give din dreng usund mad bare for at demonstere din ret til selvbestemmelse ;) det tror jeg simpelthen ikke på, jeg er sikker på du ville finde andre måder at "kæmpe" på
    Kh Heidi

    SvarSlet
  20. På Bornholm har kommunen udarbejdet en "appetitvækker", der redegør for madpolitikken på pasningsområdet. Derefter har vi i hver enkelt institution skullet forholde os til den og udarbejde vores egen politik.

    I mine ungers vuggestue/børnehave er der tilnærmet en nul-sukker politik - uden at være fanatisk. Der er forældrekaffe med kage, dog mest boller sidste fredag i måneden. Til fødselsdage står børnehaven for at holde dagen - altså intet pres på forældre om at overgå hinanden. (Der er boller til vuggestuen og et lille stykke is til børnehaven)
    Hvis det observeres, at enkelte børn gentagne gange har mælkesnitte, bægeryougurt og div. med, bliver det påpeget overfor forældrene. Der bliver serveret mælk og vand uanset anledning.

    Du er velkommen til at få en kopi af "appetitvækkeren" og vores madpolitik, hvis du ønsker det som inspiration.

    SvarSlet
  21. Heidi så er jeg med på hvad du mener. og så er jeg enig :)

    SvarSlet
  22. Jeg ved ikke hvad andre ligger i begrebet " nul sukker politik " Men, på mit arbejde ( jeg er madmor i en vuggestue ) var der en nul sukker politik, som betød helt og aldeles ingen sukker. Den har jeg fået talt forældrene fra. Jeg syntes at det er ærgeligt at man ikke må runde en tomatsuppe af med sukker, at æblesuppen ikke må sødes en smule, at de ikke må få koldskål osv. Fordi det ødelægger mad-oplevelsen at mangle den søde del af smagsskalaen. Det skal siges at hvor jeg kan bruge æbler, dadler osv til at søde, der gør jeg det. Men det ændrer jo ikke på at det så bare er frugtsukker de får istedet. Jeg syntes ikke at det er sund fornuft at skære alt sukker og sødt fra. For så lærer man jo ikke børnene at forholde sig fornuftigt til det. Tværtimod, man lærer dem slet ikke at forholde sig til det!
    Når det kommer til kager, slik, is osv. syntes jeg bestemt at det skal holdes til særlige lejligheder. Og nej.... hver fredag til forældrekaffe er ikke en særlig lejlighed... men det syntes jeg fødselsdag er!Og jeg syntes også godt at en eller to årlige traditioner i en institution kunne være ok!
    Hvis nu alle forældre (og madmødre i institutionerne ) kunne finde ud af at bage en lille kage, eller lave figenkugler, eller dadelboller osv, og tage det med som fødseldags - snolder. Så ville der i mine øjne ikke være noget problem.

    Jeg kan godt forstå din frustration og syntes bestemt det er en kamp værdig! Men på den anden side må man jo også tænke, at hvis institutionens politik er så fastlagt på sukkerfronten og alle andre forældre syntes at alt er som det skal være, har man så valgt den forkerte børnehave til sit barn? Puha, en tanke der har uoverskuelige konsekvenser, for man rykker dem jo ikke, hvis man ellers syntes pædagogerne er fantastiske.
    Håber du finder din vej... jeg er vist ikke til så megen hjælp, andet end at jeg syntes du er ganske fornuftig at høre på :-)

    SvarSlet
  23. Jeg er helt enig med dig, Heidi. I min datters børnehave har de "sukkerpolitik" dvs. der ALDRIG bliver serveret kage, saftevand, chokoladeboller mm. Ikke en gang når der er fødselsdag må man tage usunde ting med, derimod må man medbringe boller, pizzahorn, pølsehorn og lign. Jeg havde Bagt en fin rosinbolledame til Karlas fødselsdag og hun ønskede selvfølgelig at damen skulle have langt hår, nu er jeg ikke så kreativ, så kunne ikke finde på et bedre alternativ end lakridssnørebånd - tænk de kom med hjem igen. Det drejede sig om 5 cm. snøre pr. barn. Lige præcis dét synes jeg er at gå i for små sko. Jeg er glad for deres "sukkerpolitik" men synes bestemt der skal være plads til fødselsdagshygge med kage osv.

    SvarSlet
  24. Jeg kan se at du allerede har fået mange og lange svar..så jeg vil FORSØGE at begrænse mit:-)

    Jeg har egentlig altid været sådan lidt "det må forældrene da selv bestemme, det skal institutionen da ikke blande sig i" agtig i min holdning.

    Indtil jeg selv fik Oscar i børnehave...så ændrede jeg mening!

    I vores børnehave er der en kost politik, børnene skal have sunde madpakker med, der må ikke være kiks osv. i madpakkerne. Ved frokost taler pædagogerne og børnene sammen om hvad der er sundt og usundt mad med udgangspunkt i børnenes madpakker...og pædagogernes - for de spiser da sammen med børnene!

    Til fødselsdage må man gerne holde sin fødselsdag i børnehaven, men det eneste man så må have med til at dele ud er blandet frugt, som personalet så skærer ud...fødselsdagsbarnet får lov til at hjælpe med at bage boller den dag, sammen med "mad damen" - sunde, grove boller, som de får sammen med frugten!

    Vælger man at holde barnets fødselsdag derhjemme, hvor resten af stuen kommer på besøg er det ok at servere LIDT af det usunde - men det opfordres til at begrænses...kraftigt! Børnehaven foreslår at man så kan servere pizza, små tærter, pølsehorn, grøntsags stave med dip, frugt og mere i den dur....og så evt. en lille fødselsdags kage - INGEN slik!

    Jeg syns det er SÅ fedt med en politik, som varetager min søns sukker og fedt indtag....for vi får da også usundt herhjemme, vi hygger da også med et stykke kage, fredags snoller eller en is når det er varmt..og det kan man så gøre med lidt mere god samvittighed!

    Og nu skal yngste sønnen starte i vuggestuen i samme institution, hvor der kun laves økologisk mad til børnene...og det er sku da også bare fedt!

    SÅ klø på med dit sukker korstog - det er jo dit barns ve og vel det handler om:-)

    Kh. Malene

    SvarSlet
  25. kære Selina
    Velkommen til :)
    Mange hilsner Heidi

    Kære Anne Lotte
    Tak for din ide, det må jeg måske prøve. Jeg vil bare så gerne at institutionen tager et ansvar, omvendt vil jeg jo gerne vi "spiller sammen" så måske skulle jeg bare være inspirerende :)

    Kære fr Høll
    Det lyder som en spændende måde I har arbejdet med det, jeg kan godt lide den enkelte institution har fået lov at sætte sit eget præg på politikken. Jeg vil meget gerne se Jeres materiale, jeg kan skrive dig en mail.

    SvarSlet
  26. Kære Line
    Jeg har oplevet at nul sukker politikker defineres meget forskelligt. Men jeg er helt med på sukker som krydderi og til ganske særlige lejligheder. Jeg synes selv sukker er fantastisk og bruger det også, der hvor det hører til. Jeg er også helt med på at børnene skal have et fornuftigt forhold til sukker og det derfor ikke skal fjernes fra deres kost. Jeg ville dog ikke have noget problem med de slet ikke fik noget (andet end som krydderi) i offentlige institutioner, da de sagtens kan lære at få et naturligt forhold til det selvom de kun fik det hjemme. Omvendt har jeg heller ikke noget problem med at de får kage eller is til fødselsdage og kage til fastlagte traditioner i institutionen. Jeg synes derimod det er ærgeligt når pædagogerne kun deler usunde sager ud ved stueskift, afslutning, fødselsdage og andet og jeg synes det er ærgeligt at institutionen aldrig bager en bolle i stedet for kage ( det er sket en gang) og jeg synes det er ærgeligt at der er frit slag for forældre i forhold til at "opfinde" særlige lejlighder der skal fejres med flødeboller med mere. jeg ved det ikke er i nogen ond mening og alle tænker sikkert "det er jo bare i dag" men hvis mange tænker det flere gange i løbet af et år, kan det blive meget. Jeg vil bare så gerne have nogen til at tage stilling :) Men Line vi har ALDRIG overvejet at skifte institution, jeg kompenserer herhjemme og kører en ret hård linje overfor mine børn i de perioder hvor det går vild for sig i vuggestue/børnehave. En af de ting de i institutionen denne gang har været meget lydhøre overfor er at gøre det til en fast vane at skrive HVER GANG der er blevet serveret sødt, det gør det jo nemmere at regulere. Sidst men ikke mindst så lyder du som en skøn madmor. Heldige børn der har dig
    Mange hilsner Heidi

    SvarSlet
  27. Kære Maja
    Kunne du ikke have brugt revet gulerod ;)
    Jeg ville faktisk have det fint med nul sukker, men omvendt kan jeg sagtens leve med at det bare blev mere begrænset end det er nu. Og jeg bliver også mere og mere klar over at det i høj grad handler om at jeg så gerne vil have nogen til at tage stilling udfra nogle faglige argumenter. Som det er nu bliver det det bare som det altid har været, og det bliver de enkelte forældre og deres holdninger til emnet der kommer til at sætte dagsordnen og det har jeg det svært med :)
    tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig og tillykke med du har en institution der har taget stilling :)

    SvarSlet
  28. Kære by Myr
    Tak fordi du har taget dig tid til at skrive, jeg er så glad for alle kommentarer for som du nok kan høre er det emne der ligger mig meget på sinde :)
    Jeg synes det lyder som en god institution på sukkerområdet:) De har tilsyneladende fundet en god og sund måde at håndtere det på.
    Jeg ville virkelig nyde vi kunne slappe helt af i forhold til vide hvad der bliver serveret i vuggestue/børnehave, og det er jo også fordi jeg er særlig opmærksom fordi det er blevet en mærkesag :)
    Jeg har også hørt om institutioner der har sløjfet det med børnene deler ud, udfra det er barnet der skal i centrum og ikke maden. I stedet får fødselsdagsbarnet så lov at iklæde sig en særlig dragt og få en særlig stol mm. Jeg synes det lyder fantastisk og det er efter min mening også en spændende måde at arbejde på.

    Mange hilsner Heidi

    SvarSlet
  29. Kære allesammen
    Endnu en gang tak for Jeres kommentarer, jeg har nydt at læse om Jeres erfaringer, gode ideer, indspark og tanker.
    Jeg er selv blevet klogere. Jeg KAN jo ikke stoppe :) men jeg er også blevet bevidst om hvor glade vi er for vores børns institution og hvor skønne pædagogerne er. Derfor har jeg det nu også lidt skidt med at jeg sådan har blæst min frustration ud i det helt åbne. Men det er sådan jeg har det og intet af det jeg skriver har jeg jo ikke også sagt. Men mit ønske er faktisk ikke spille imod pædagogerne, jeg vil jo bare så gerne have dem med på det hold der spiller for børnenes sundhed. Nu skal jeg så finde ud af hvordan jeg gør det:) det må være den nye strategi. Måske skal jeg invitere mig selv med til et personale møde hvor jeg overfor alle kan komme med nogle faglige argumenter for at arbejde med at nedbringe sukkerindtaget, og sætte en dialog igang om hvorfor det er så vigtigt at vi ikke piller ved forældrenes og pædagogers ret til at bestemme alt omkring uddeling. Jeg tænker at det også er vigtigt at tale om at det ikke nødvendigvis handler om enten eller, jeg har nemlig fornemmelsen af, at jeg er hende der, der vil have alt sødt ud og sende alle på gulerødder og klidkiks. Men nu er der snart sommerferie. I demokratiets navn er min mund lukket, ihvertfald indtil august.
    Jeg håber jeg har fået svaret alle, mit system blev lidt uoverskueligt tilsidst.
    Kærlig hilsen Heidi

    SvarSlet
  30. Kære Heidi.

    Min søns børnehave er kæmpestor og består af 3 stuer mellem 12-20 børn pr stue og det kan nemt løbes op i mange fødselsdage. Så børnehaven har gjort det at man holder januar børns fødselsdag sammen sidst på måned med lidt sukker, evt. en kagemand, theboller med stribet glasur eller en lækker lagkage (proppet med frugter). De børn der gerne vil fejre deres fødselsdag på selve daggen, de tager frugt, pølsehorn eller pizzaanegle med. Det samme gælder for februar, marts, april osv. Det syntes jeg har været supergodt, så de ikke får sukker 1-2 gange om ugen hele året rundt plus alle de højtidigheder der også fejres med sukker og salt, det skal man tænke på.

    SvarSlet
  31. Heidi, du er en STJERNE!!! Du skal bare fortsætte, lige så lang tid som du overhovedet orker. Jeg bakker gerne op om alle dine argumenter. Det er nemlig den vigtigste kamp at kæmpe.

    Jeg møder dagligt pædagoger som har alle mulige undskyldninger for at servere kage, popcorn eller saftevand. Det regner, så jeg laver kage, solen skinner, så jeg laver kage.... Det er ingen hemmelighed, at kagen faktisk har bedre af at blive smidt ud. Det hører krigstiden til at skulle spise det hele op.

    Det næste skridt er altså at henvende sig til forvaltningen i jeres kommune, for de har helt sikkert en holdning til, hvor mange festlige lejligheder, der skal være forbundet med usund mad.

    SvarSlet
  32. Hej!

    Jeg kom tilfældigvis forbi og må nok erkende at jeg ikke er helt på bølgelængde. Der er tre ting jeg falder over... for det første synes jeg, at børnene skal lære at omgå slik fornunftig. De skal lære, at det ikke er nærende, men at man godt må få lidt i ny og næ ved særlige lejligheder. Det må være op til den enkelte at definere disse lejligheder. Jeg bliver rystet når jeg ser, hvordan nogle børn kaster sig over fredagsslik og spiser indtil de får ondt i maven. Det er for mig ikke et sundt forhold til slik.
    Det andet punkt er, at jeg ikke er enig i at pølsehorn er et godt alternativ, eller pizza for den sags skyld. Der findes masser af dårlige pølser med alt for meget fedt i, så medmindre man køber magre økologiske pølser, kan jeg ikke se fordelen. Det er jo som bekendt ikke kun sukkerinholdet, der udgør om en fødevare kan betegnes som sundt. Og jeg vil slet ikke navne transfedtsyrer.
    Det sidste er at jeg synes ikke, at det er i orden at spilde mad. Hvorfor ikke servere lidt kage ad gangen og fryse resten ned til næste gang? Jeg synes det er en arrogant holdning overfor ressourcerne på vores jord, at det hørere krigstiden til, at tænke over madspild. Jeg er godt klar over, at jeg ikke kan sende mine rugbrødsmader til Afrika, men lidt respekt overfor tingene ville være klædeligt.

    Alt i alt vil jeg synes at omgang med sukker skal være med måde, institutionerne skal efterleve anbefalingerne for småbørnskost og mælkesnitten samt dårlige pølsehorn skal forblive i butikken ;-)

    Go' dag!

    Mille

    SvarSlet