Sider

lego friends

22 februar 2012

Alberte har fået en gave fra Lego. Hun har fået "opgaven" at teste deres cafe, som er en del af deres nye lego univers, der er specielt udviklet til piger på baggrund af undersøgelser og intensive tests.
LEGO friends, som universet hedder, kommer i butikkerne fra Marts og er til forskel fra andet lego, udstyret med mange små detaljer, der er fx. mønter i pengepungen og små mælkekartoner i køleskabet fordi netop detaljerigdommen er det mange piger efterspørger når de leger.
Lego er blevet kritiseret for at lave dette legetøj, særligt målrettet piger. Det er bla. blevet fremført at man indirekte fortæller børn at de skal leve efter bestemte kønsroller når man giver dem særligt drengelegetøj og særligt pigelejetøj.  Men "fortæller" vi dem ikke det hele tiden? Jeg ved ihvertfald godt hvem der laver maden og hvem der bygger haveskure herhjemme. Jeg ved til gengæld også, at vi har lige meget at skulle have sagt, at vi gør det vi bedst kan lide og at det vi hver især bidrager med, har en værdi for at familien kan hænge sammen.  Jeg mener egentlig ikke at det er legos ansvar at børnene får en kønsidentitet. Det må være forældrenes. Jeg synes vi skal præsentere børnene for forskelligt legetøj, jeg synes de skal have lov at prøve rollerne af. Holger klæder sig ud i kjoler, møder med hårspænder i vuggestuen og  Alberte hjælper Thomas med at bore huller i væggene. Vi har naturlig meget forskelligt legetøj i huset, da vi har et barn af hvert køn og rigtig meget er fælles, bla. dyr, togbane og lego. Jeg synes piger og drenge skal lege sammen på tværs af køn og hvis det kræver "kønsneutralt" legetøj for det kan lade sig gøre, så må vi jo sørge for det også er tilstede. Det er efter min mening ikke det samme som at pigerne ikke må få legetøj der appelerer til deres måde at lege på.
Jeg kan ikke huske hvad det var Alberte ønskede sig til jul, men det var ihvertfald i den kategori vi herhjemme kalder dullelegetøj. Jeg kan huske hendes fars bemærkning meget tydeligt "du kan godt ønske dig det, men vi køber det ikke til dig, der er noget legetøj man bliver dummere af og det nægter jeg simpelthen at bruge penge på" pædagogisk korrekt eller ej, så synes jeg det var i orden. Mest af alt synes jeg børn skal lege med det de synes er sjovt, men der er en grænse og den vil jeg have ansvaret for at definere. Hvis der er nogle der mener deres børn tager skade af at lege med lego, fint for mig, så træk en grænse.
Alberte er glad for hendes nye lego og har vi har allerede brugt tid på at lege og samle, det er ikke samlet færdigt for hun kastede sig straks over figurene, blomsterne, de små kopper og isene. Hun gik til og fra byggeriet alt imens hun havde gang i et større drama mellem de to figurer der fulgte med i kassen. I morgen skal hende, Holger og Thomas helt sikkert bygge videre (mens jeg er på arbejde æv)
Jeg kan iøvrigt fortælle at Holger ikke havde det mindste problem med at anvende de lyserøde klodser til sin skyder.
(gaven er sponsoreret, men holdningen er min egen)


3 kommentarer:

 1. Onde tunger trives altid, når noget går lidt for godt...Det ser super fint ud-tror nu også det ville falde i mine drenges smag, de er vilde med alt hvad der har med LEGO at gøre!

  SvarSlet
 2. Jeg er slet ikke i tvivl om, at Agnes vil elske det fine LEGO og ærlig synes jeg detver en helt fin måde at få piger til at lege med konstruktionslegetøj...jeg kan ved gud heller ikke se for mig at Stars wars LEGO el. Nindjago kan være andet end drengefarver, det ville da være temmelig underligt. Jeg synes vi skal passe påmikke at pakke alt lyserøde væk bare fordi det kan virke kønsbestemmende...jeg synes kritikken kan komme til at lyde som om, at vi som som forældre ikke ser bredt på kønrollerne...jeg håber da ikke at Agnes eller Alberte ender som tomhjernede blondiner bare fordi de leger med lyserøde legoklodser...de laver jo også andet, og nu leger de også led konstruktionslegetøj...

  SvarSlet
 3. Hvor ser dt bare hyggeligt ud :) og ja, enig med dig. Jeg får lidt spat af alle de diskussioner om kønsroller og uha, så er der godt nok meget legetøj der skal forbydes. Jeg hører heller ikke nogen råbe om kvindelige ninjagoer (det er det vi leger herhjemme) eller prinsesse Lea... Synes bare det er vigtigt at børn præsenteres for forskellige ting, udeleg, indeleg, perleleg, danseleg, fodbold, dukker osv. Så finder de nok ud af hvem de er med tiden og med vores hjælp.
  Jeg har leget sindssygt meget med barbie og dukker, og der er ikke meget lyserød, storbarmet, blond barbie over mig ;)

  SvarSlet